Kurs i nunomosaik som metervara, för nybörjare och erfarna tovare.

Fredag 27/5 kl. 17.00 till söndag 29/5 kl. 15.00
Läs mera om tovningshelgen i Skåne Tranås i blogginlägget under ”Hem”

 

Tova underbar och unik metervara, som du kan förädla till klänningar, tunikor, kjolar, jackor, västar, kuddar, väskor…. ja i stort sett till allt.

På kursen får nybörjare och erfarna tovare arbeta med nunotovning, i så kallad nunomosaikteknik.

 nunomosaik framnunomosaik bak

Kursinnehåll:

Nunomosaik är ett nunotovat stycke, gjort av många olika textila material. De kan ha olika form, färg, struktur, storlek och kvalitet. Härigenom skapar man ett helt unikt tyg, med fantastiska ytstrukturer och färgskiftningar. Nunomosaik kan göras så tunt eller tjockt man vill, beroende på vad du skall använda det till.

Vi kommer att leka med form, färg, strukturer, eleganta och råa textiler och supermjuk ull. Resultatet blir att allt smälter samman till en vacker och unik helhet.

Fördelen med att göra filt som metervara är att det inte kräver så stor kunskap och erfarenhet, och att man inte behöver tänka på passformen medan man designar och tovar sin filt. Man kan använda sin inspiration och energi till att designa tyget, och på tovningsprocessen. Vi kan nästan garantera att resultatet blir användbart.

Det blir en mycket praktiskt inriktad kurs, den innehåller inte mycket teori. Efter en kort introduktion och genomgång av olika tekniker och modeller, är man färdig att börja designa och tova vackra nunostycken.

 

Kursledare:

Anja Bruun Sørensen, som äger och driver den danska ullfirman Kajoli:

”Jag har tovat i många år, och mitt motto är Keep it simpel. Jag älskar enkla tekniker och mönster som låter filten komma till sin rätt. Jag föredrar att tova metervaror i nunomosaik. Här får jag leka med färger, struktur och textur. När stycket är färdigt syr jag upp enkla modeller. Och jag föredrar denna teknik när jag tovar kläder, eftersom jag anser att det är det enklaste sättet att få en bra passform och rätt storlek.

Under de senaste åren har jag utvecklat och vidareutvecklat min egen nunomosaikteknik. Jag väljer ulltyp och teknik, beroende på vad det är jag skall tova. I detta sammanhang har jag använt olika ulltyper, alla av högsta och finaste kvalitet. Nu arbetar jag med merinoull på 16 till 19 mic. Det resulterar i mjuk och smidig filt, som är behaglig att ha på sig.

Det som karakteriserar min filt är att den är förhållandevis tunn och följsam, och väldigt färgsprakande.”